Holheide, 11 februari 2017

Michelle Franssen in de paralympics in Rio Logo Holheide

Michelle wordt bij de koning verwacht

Omwille van de geweldige prestatie in Rio is Michelle Franssen door het koningshuis uitgenodigd voor een audiëntie met de paralympics van België.
Ze kan het zelf bijna niet geloven! Geweldig toch! Na het hele veiligheidsprotocol  hebben doorlopen gaat dit door op woensdag 26 oktober.

Na het Allerheiligenverlof gaat Michelle terug naar Oostende en staat weer alles in het teken van de wereldkampioenschappen die in 2017 doorgaan in Mexico van 7 tot 14 oktober. 

Michelle in Rio
 

Holheide ontvangt Michelle terug thuis.

Paralympiër Michelle Franssen is terug thuis. Ondanks een uurtje vertraging van de terugvlucht uit Rio hebben een dikke tweehonderdtal mensen uit Holheide en omgeving de opwachting gemaakt voor hun zwemheld.
Wat een prestatie heeft ze daar in Rio waar gemaakt! Waar op voorhand gehoopt werd op één finaleplaats werden het finales in elke discipline; de vrije slag, de schoolslag en de wisselslag.
Michelle verraste ook door meteen nog twee persoonlijke records te breken. Fantastisch!
Familie en buren zijn er erg trots op. 
Naast de vele bloemen en de nodige champagne mocht ze als een echte Olympiër de lauwerkrans opzetten. Hij was wel iets te groot maar voor de foto paste hij wel hoor.
Daarna mocht iedereen aanschuiven voor een glaasje en om wat na te kaarten.
"Ik hoop er over vier jaar in Tokio er ook bij te zijn, vertelde Michelle, want zo'n feestje vind ik wel leuk"

Uit K&L Overpelt week 36

Wanneer dit Parochieblad in je brievenbus valt, zou het 7 september moeten zijn. Laat ons hopen dat dit klopt. Want vandaag gaan de Paralympics in Rio De Janeiro van start. Die duren tot 18 september. En als alles volgens schema verloopt, duikt morgen onze Overpeltse Michelle Franssen het water in om ter snelst de 100 m rugslag af te leggen. Ik raad jullie aan, beste Parochiebladlezer, om de verschillende zwemdisciplines van Michelle op de voet te volgen. Via de ‘andere’ media zullen we zeker op de hoogte gehouden worden hoe krachtig Michelle door het water klieft.

Een klein woordje uitleg vooraf kan geen kwaad. Toen deze tekst op een word-document verscheen, waren we eerst op bezoek geweest in het ouderlijk huis van Michelle, bij Johan en Chantal Franssen in de Veenbeslaan in Holheide. Het was toen einde juni. Michelle was pas op de hoogte gebracht dat zij, als enige dame van België, aangeduid werd om ons land te vertegenwoordigen voor de Paralympische Spelen in verschillende disciplines van de zwemsport. Als dat al geen prestatie is! Maar laten we eerst even kennis maken met Michelle zelf.

Michelle Franssen werd geboren in december 1994 en woont samen met haar ouders en twee broers in de Veenbeslaan op Holheide. Zoals de meeste jongens en meisjes van Holheide liep ze school in de plaatselijke Clementiaanschool. Ondertussen werd ook vastgesteld dat Michelle kampte met autisme. Alles wat mensen met autisme zien, horen, enz… wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden. Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Met autisme wordt je geboren en heeft niets te maken met de opvoeding. Michelle is o.a. misdienaar geweest van 2002 tot 2007. Zij herinnert zich nog de leuke uitstapjes en kerstfeestjes met koster Marcel. Na de lagere school trok Michelle voor drie jaar naar het St.Maria-instituut, waarna ze haar studies vervolgde in de OV4 in de Ballaststraat. Michelle was er een van de eerste leerlingen en behaalde er haar diploma Sociale Technische Wetenschappen. Na haar middelbare studies trok Michelle naar de KHLim om er te studeren voor leerkracht Lichamelijke Opvoeding met bewegingsrecreatie. Het jaar nadien volgde ze op diezelfde Hoge School (ondertussen van naam veranderd in UCLL) Voeding-Verzorging met techniek.

Op haar 9de is Michelle begonnen met zwemmen. “Als ik in het water lig, voel ik me vrij en kan ik mijn eigen ding doen”, vertelt Michelle. “Als ik uit het water kom, voel ik me een ander mens. Het is een uitlaatklep, ik zwem alles van me af”. Het zwemsprookje van Michelle begon pas echt toen een andere Peltenaar, Tom Vangeneugden, in 2008 als zwemmer de Olympische zomerspelen in Peking haalde. Dat gaf de klik. Ondertussen zijn Michelle en Tom zwemkameraden geworden.

Michelle bekroonde haar constante vooruitgang o.a. met een vierde plek op de 200m vrije slag tijdens de Europese Kampioenschappen in het voorjaar. Zoals reeds aangehaald, vertoeft Michelle momenteel in Rio. Maar daar is een hard trainingsschema aan voorafgegaan. Vanaf juni heeft ze veel in Oostende vertoefd. Samen met 2 andere zwemmers verbleef ze daar op een appartement. Onder leiding van coach Gregory Plankaert werd er elke dag tweemaal hard getraind. Er werd dan gewerkt aan uithouding en krachttraining. Het was een full-time job. Ook Michelle ontsnapt niet aan de ‘whereabouts’. Ze moet steeds melden op welke locatie ze zich bevindt. Dat kan thuis zijn of op de tijdstippen dat ze traint. Dit dient dus allemaal om de controles tegen doping goed te kunnen plannen en uit te voeren. Voor Michelle is dat allemaal geen probleem. Ze is vol van fair-play: “Sport moet zuiver blijven”.
In Rio De Janeiro komt onze G-sporster uit in de klasse S14 (verstandelijke handicap). Op 8 september zwemt ze de 100m rugslag, op 11/9 de 200m vrijeslag, op 14/9 de 100m schoolslag en op 17/9 de 200m wisselslag. Haar beste onderdeel is de 200m wissel; ze hoopt hier de finale te bereiken en met een top 5 zou Michelle al in de wolken zijn. Stel je voor: in de finale geraken en strijden tegen de allerbesten ter wereld!

Voor Michelle komt een kinderdroom uit. Niet dat financieel alles van een leien dakje liep. Maar voor papa Johan en mama Chantal is geen inspanning te veel geweest om Michelle bij de verstandelijk beperkten topsport te laten beleven. 25 Spaarpotjes bij de Overpeltse handelaars en horeca hebben hiertoe bijgedragen. Er werd een steunfonds Rio opgericht en op die manier is Michelle toch tot in Rio geraakt. Ze hoopt een fijne ervaring op te doen in het verre Brazilië en samen met haar vriend Maarten Libin (klasse 6, 100m schoolslag) kijkt ze nu al uit naar Tokio 2020. “En als ik later, zoals mijn trainer Gregory Plankaert, trainer kan worden in de zwemsport, dat zou pas de max zijn”.

Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een verstandelijke beperking, maar ook mensen met een hoge intelligentie. Maar bij ons bezoek aan Michelle Franssen hebben wij een fantastische meid ontmoet, vriendelijk in de omgang, vlot ter taal. En het is zoals Michelle zelf zegt: “Van buitenaf is er aan mij niets te zien, maar m’n gedrag onder controle houden, kost me veel moeite en energie.” Michelle, laat het zwemmen een uitlaatklep voor je zijn. Aan steun van je familie en vrienden zal het zeker niet ontbreken. Hop naar Tokio 2020. We wensen je veel goede moed en alle succes toe! En niemand zal verschieten als een trainerscarrière in de zwemsport je latere loopbaan zal bepalen. Alle positieve ingrediënten zijn aanwezig. Dat die droom ook werkelijkheid voor je mag worden. Jos Meekers